Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

Το 1997 στο κτίριο της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ξεκίνησε να λειτουργεί το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, με στόχο την ύπαρξη ενός μόνιμου και σταθερού χώρου επικοινωνίας του θεραπευτικού προγράμματος με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα από πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις. 
Η ύπαρξη ενός Πολιτιστικού Στεκιού μέσα στη Θεραπευτική Κοινότητα, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών της Κοινότητας και της γειτονιάς, των ανθρώπων της τέχνης, διαφόρων πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα γίνεται φυτώριο νέων καλλιτεχνών που τους παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα έναν ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. 
Μέσα από αυτή την δημιουργική ανταλλαγή, επιτυγχάνεται η γνωριμία με την Θεραπευτική Κοινότητα, καταρρίπτονται προκαταλήψεις για τα εξαρτημένα άτομα και ενισχύεται η σημασία της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών. 
Στο χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια και ομιλίες, αφηγήσεις παραμυθιών. Κατά την διάρκεια λειτουργίας του Στεκιού, αναπτύχθηκαν δράσεις οι οποίες απέκτησαν μόνιμη θέση στο ετήσιο πρόγραμμά του, με κυριότερες τις : 

Δημιουργικά εργαστήρια

Μαθήματα παραδοσιακών χορών, θεατρικής έκφρασης και μουσικής είναι τα θέματα των Δημιουργικών Εργαστηρίων που λειτουργούν στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Απευθύνονται σε άτομα άνω των 15 ετών, λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση και είναι δωρεάν για το κοινό. Αποτελούνται από ομάδες 10 -15 ατόμων, συνεργάζονται με τις δημιουργικές ομάδες των μελών του Προγράμματος και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε εκδηλώσεις του Προγράμματος.

Κινηματογραφικές Βραδιές

Οι κινηματογραφικές βραδιές ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2001 σε μια προσπάθεια αναβίωσης του κινηματογράφου στη γειτονιά. Έως το 2006 μοιραζόμασταν με ανθρώπους της γειτονιάς και της πόλης μας τη δροσερή αυλή της Βραδινής Κοινότητας παρακολουθώντας κάθε Σεπτέμβριο διαφορετικές κινηματογραφικές θεματικές ενότητες.
Αργότερα κινηματογραφικές προβολές οργανώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους όπως η Δημοτική αγορά της Κυψέλης και στο χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού. Η παρουσία των σκηνοθετών με τους οποίους το κοινό έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει σκέψεις και απόψεις κάνει αυτές τις βραδιές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Φεστιβάλ αφήγησης

Το φεστιβάλ αφήγησης στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά 2006 και για έξι χρόνια συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον να προσελκύει επισκέπτες και νέους αφηγητές. Ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα και διαρκεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου με αφηγήσεις κάθε Παρασκευή Βράδυ.Στόχος του φεστιβάλ μέσα από την παρουσίαση διαφορετικών αφηγητών, παλιότερων και νεώτερων, να συμβάλει στη διάδοση και στην εξέλιξη της αφηγηματικής τέχνης.

Λέσχη ανάγνωσης «Μιλάμε για βιβλία και ... σας περιμένουμε».

Η λέσχη ανάγνωσης λειτουργεί μέσα από τα μέλη της ομάδας του Πολιτιστικού Στεκιού τα οποία προτείνουν ένα τίτλο βιβλίου και προσκαλούν το συγγραφέα να παρουσιάσει το βιβλίο. Μέσα από την παρουσίαση ανταλλάσονται απόψεις, σκέψεις και προβληματισμοί που οδηγούν, με αφορμή το βιβλίο, σε γόνιμες συζητήσεις και συμπεράσματα.