Παρασκευή, Ιούλιος 03, 2020

ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Οι διεθνείς έρευνες της τελευταίας εικοσαετίας επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια, τόσο στη χρήση όσο και στην πρόληψη, την απεξάρτηση και την πρόληψη της υποτροπής (Kaufman, Stanton). Στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, πρόγραμμα ημερήσιας παρακολούθησης, η εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης. 
Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από το 1990, ενώ το 1996 δημιουργήθηκε η δομή του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του Βραδινού Προγράμματος. Απευθύνεται στην οικογένεια αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του εξαρτημένου, ανεξάρτητα από το εάν ο ίδιος είναι ενταγμένος σε κάποια από τις Μονάδες του Προγράμματος. 

Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης έχει ως στόχο :

  • Την ενημέρωση για το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της χρήσης ουσιών  και την διαδικασία της απεξάρτησης.
  • Την παροχή υποστήριξης στην αγωνία, τον πόνο και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της χρήσης, στο ξεπέρασμα της ντροπής και της αποδοχής του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις.
  • Την εκπαίδευση των μελών της οικογένειας σε νέους λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, για να βελτιωθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και να καταφέρει η οικογένεια να κινητοποιήσει το εξαρτημένο μέλος της να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την διαδικασία απεξάρτησης.
  • Την παροχή συμβουλευτικής, ώστε να κατανοήσουν όλα τα μέλη της οικογένειας ότι η εξάρτηση, εκτός από ατομικό ζήτημα, αποτελεί και πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή όλων. Η ενεργητική αντιμετώπισή της από την οικογένεια ως αναστρέψιμη κατάσταση, έχει πολλαπλά οφέλη για την θεραπεία του χρήστη αλλά και των μελών της οικογένειας.

Σκοπός του Κέντρου είναι ή ανάληψη υπεύθυνης και ενεργητικής στάσης από τα μέλη της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να συμβάλλουν θετικά στην κινητοποίηση, στην θεραπεία και στην κοινωνική επανένταξη του εξαρτημένου, παράλληλα με την προσωπική βελτίωση και εξέλιξη τους.

Σημαντική συμβολή στην λειτουργία του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης έχουν οι συντονιστές των ομάδων αυτοβοήθειας που είναι εθελοντές γονείς, αδέλφια και σύζυγοι, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση παρακολούθησης του Προγράμματος και μέσα από το προσωπικό τους βίωμα και τη συνεχή εκπαίδευση που λαμβάνουν, υποστηρίζουν τα  μέλη των οικογενειών που συμμετέχουν στο Κέντρο. 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ

xristes apo 21
Χρήστες από 21

Αν είσαι χρήστης ναρκωτικών πάνω από 21 χρονών...

ergazomenoi
Εργαζόμενοι

Αν κάνεις χρήση ναρκωτικών και εργάζεσαι...

foitites
Φοιτητές

Αν σπουδάζεις και νοιώθεις ότι η χρήση γίνεται εμπόδιο...

peristasiakoi
Χρήστες χασίς

Αν κάνεις περιστασιακή χρήση χασίς ή άλλων ουσιών...

oikogeneia
Οικογένεια

Αν είσαι γονιός, αδελφός, σύζυγος, φίλος...